DUHOVNO RATOVANJE

RELIGIOZNI RITUALI   vs   PRISUSTVO ŽIVOG HRISTA

Aiden Wilson Tozer

PREDGOVOR

Mi, deca Ade Pfautz Tozer i Aiden Wilson Tozer-a, zahvalni smo Bogu za svakog od njih. Darovali su nam bogato hrišćansko nasleđe, zdrav nauk i neprestanu samopožrtovnost. Dok se nastavljaju pohvale mnogih o pisanju i propovedima A. W. Tozer-a, sa određene distance, mi smo gledali kod kuće, izbliza, koliko su iskreno verovali istini koju je on propovedao i kako velika je bila njihova odlučnost da žive život Duha. Majčin savet, samopožrtovnost, njena pomoć i ohrabrenje bili su suštinski važni za njegov rad. On ne bi mogao živeti kako je živeo i raditi na način na koji je radio, da ona nije imala strpljenja, snage i volje da preuzme teži kraj našeg živog i bučnog doma. Veselo raspoloženje, vedar osmeh, gostoprimstvo, ljubav i prijateljstvo, koje je okruživalo njenu osobu i život, učinili su naš dom sretnim, a naše živote sigurnim. Naši roditelji dali su nam dom usmeren i usredotočen na Hrista, a Bibliju i Crkvu učinili su velikim delom naših života. Na nedeljnom ručku, posle Crkve, pozivani smo da komentarišemo propovedi i bez obzira kako nepečeni i zeleni bili naši komentari, saslušali su nas i razgovarali bi o njima kao da su važni. Razgovori o Pismu, glazbi, književnim delima, nekoj drugoj temi, učenju ili nečem tako prostom kao što je poreklo Engleskih reči. Razgovori su bili ozbiljni, ali uvek ispunjeni humorom, zadirkivanjem i svi su mogli da učestvuju. Naši roditelji radili su zajedno kao tim; Ona bi se razletela uokolo pazeći da svako sluša i da niko nije povređen; On bi bockao našu labavu logiku i šalio se na račun nezrelih ideja svoje prekomerno obrazovane dece. Njihovo vodstvo nije se sastojalo od pritiska i krutih pravila, već od poštovanja i velikih očekivanja, otvorenog razgovora, ljubavi i živog primera, uvek stavljajući pred nas stvari koje vrede sada i vredeće takođe u životu koji će doći. Zahvalni smo na danom nam privilegiju i koristimo priliku izdanja ovog serijala propovedi našeg oca i želimo javno obznaniti i priznati ogroman dug koji imamo prema Gospodu za naše roditelje.

Lowell Forrest; Aiden Jr. Wendell; Raleigh Stanley; Rebecca

 

 

POGLAVLJE 1 – DUHOVNO RATOVANJE

Postoji jedna vrsta dualizma (suprostavljenih sila) u ovom našem palom svetu, a koji je odgovoran za većinu progonstava koja su vernici doživeli još od vremena Kaina i Avelja. Postoje dva duha na zemlji; Duh Božiji i sotonski duh i oni su uvek u neprijateljstvu.
Nekakvi upitni razlozi religiozne mržnje mogu postojati iz raznih uzroka, ali onaj istinski uzrok je uvek isti. Drevno neprijateljstvo koje Satana od svog neslavnog pada, gaji, ima prema Gospodu i Njegovom Carstvu. Satana strasno želi neograničenu dominaciju, vlast nad ljudskom porodicom i gde god da su te zle ambicije izazvane Duhom Božijim, on nemilosrdno uzvraća divljim gnevom.
Svet je mrzio Isusa bez razloga. Uprkos maštovitim optužbama protiv Njega, Hristovi savremenici nisu mogli pronaći ništa u Njegovoj nauci ili Njegovim delima, da bi u njima narastao takav nerazumni gnev, koji su stalno iskazivali prema Njemu. Mrzili su Ga, ne zbog nečeg što je rekao ili učinio, nego zbog onog ko On jeste.
Moguće je da nas otkupljujuća Milost Božija opskrbi i uvede u tako savršeno zajedništvo sa Hristom da će svet instiktivno reagovati prema nama na isti način na koji je reagovao prema Njemu, u danima dok je On bio u telu. Velika je i snažna odbojnost prema Hrišćanima u srcima masa koje neveruju, i to je malo snažnije izraženo od toga da smo jednostavno, dosadni. Susreću nas sa osmehom i tolerancijom, ali njihovo ćutanje je upozoravajuće i značajno. Može se desiti da plačemo noću zbog toga i da se preispitujemo u molitvi.
Hristov Duh je taj koji privlači satansku vatru. Ljudi ovog sveta ne brinu mnogo šta mi verujemo i bledo će gledati u naše religiozne običaje, ali ima nešto što nam nikada neće oprostiti – prisustvo Duha Božijeg u našim srcima.

Možda ne razumeju poreklo tog čudnog osećaja, ali zato taj osećaj nije ništa manje stvaran i opasan. Satana nikad neće prestati sa ratom protiv Sina čovečjeg, a duša u kojoj prebiva Duh Hristov nastaviće da bude meta njegovih napada.

 

Odlomak iz Knjige “Duhovno Ratovanje” – A. W. Tozer

(napisano polovinom XX veka)