U najvećoj dubini ljudske duše leži sveprožimajuća čežnja za Stvoriteljem.

Ovo je zajednička nit koja se provlači kroz čitavo čovečanstvo stvoreno na sliku Božiju. Sve dok ta žudnja nije u potpunosti zadovoljena, ljudska duša ne doseže mir i stalno stremi i pruža se za onim što je u konačnici nedostižno.

Svakom razboritom i mudrom hrišćaninu lako je uvideti da se muškarci i žene današnjice nalaze u užasnom moralnom rasulu. Osoba mora da zna gde je pre nego shvati i razume gde treba da bude. Rešenje, međutim, ne leži u području ljudskog nastojanja. Najuzvišeniji ideal i najveće postignuće čoveka jeste to da bude oslobođen duhovnih okova i da uđe u prisustvo Božije, znajući pritom da ulazi na teritoriju na kojoj jeste dobrodošao.

U grudima svakog ljudskog bića besni ova želja i tera ga napred. Jako velik broj osoba u potpunoj je konfuziji u vezi sa objektom ove želje i provede ceo svoj život sežući za onim što se ne da dohvatiti. Da ovo pojednostavnimo, velika strast u srcu svakog ljudskog bića, koje je stvoreno na sliku Božiju, jeste da iskustveno doživi obožavanja dostojnu veličanstvenost Božijeg prisustva.

Najuzvišenije postignuće čovečanstva jeste ulazak u sveprožimajuće prisustvo Božije. Ništa drugo ne može da ugasi ovu žeđ koja gori u nama.

_______________________

Ovako je pisao Aiden Wilson Tozer, bez ikakve sumnje jedan od najvećih hrišćanskih propovednika i učitelja XX veka.

Za autora i urednika ove web stranice Tozer je osoba koja je činila i čini da moje srce gori kad god ga čitam. Svakako da je u mom hrišćanskom hodu i naukovanju bilo i ima i važnijih učitelja od gospodina Tozera, ali takva rečitost i strast koje su skoro pa pravilo kod Tozera, uistinu je retkost pronaći među današnjim svetom opterećenim hrišćanima. Tozer je i izuzetan učitelj Reči Božije, on uistinu Gospoda poznaje lično i iz blizine i nekada uistinu, kada čitate Tozerove tekstove osećate se kao da čitate izveštaj iz samog prisustva Božijega.

Poklanjamo Vam pdf knjige “Spoznaja Svetosti”.

Knjiga je razmišljanje o Gospodu i Njegovim osobinama od strane čoveka koji je zaljubljen u Gospoda Isusa Hrista i kao takva, nadamo se i molimo da će Vam biti od velike pomoći u Vašem Duhovnom napredovanju.

Neka Vas Gospod izobilno blagoslovi.

Branko Gotovac, Beograd, Novembar 2021.